Harmonie Akkrum bezorgt dorp gezellige muziekavond

Het Fanfareorkest

Harmonie Akkrum heeft zaterdag 6 november 2021 het eerste verenigingsconcert sinds twee jaar gehouden. Tijden de beide ‘corona-jaren’ hebben de muzikanten niet stilgezeten. Naar hun idee was het al te lang geleden dat er een concert werd gegeven. De deuren van de Utingeradeelhal werden om 19.00 uur open gezet en het publiek kon een plek zoeken in de sporthal.

Blij waren de leden toen na de laatste persconferentie er geen streep door het geplande concert hoefde te komen. De avond bestond uit het presenteren van de vier orkesten, die de vereniging inmiddels rijk is.

Het Opstaporkest

De avond werd geopend door het Opstaporkest onder leiding van Marianne Groothof. Dit opstaporkest bestaat uit de jongste leden van de vereniging, die via het schoolproject bij de vereniging zijn aangesloten. Het laatste nummer dat deze opstappers ten gehore brachten waren bekende hits van Queen.

Het Mixorkest

Vervolgens was het de beurt aan het Mixorkest, dat eveneens onder leiding staat van Marianne Groothof staat. Dit zijn dan vaak de doorstromers van het Opstaporkest, aangevuld met leden van de fanfare en ook volwassenen die via het volwassenproject instromen. 

Het Fanfareorkest

Na dit optreden werd het podium bezet door het Fanfareorkest, al sinds een aantal jaren onder leiding van Geert Jan Kroon. Je kon merken dat het publiek de muziek had gemist, want iedereen zat op het puntje van de stoel om maar niets van het optreden  te hoeven missen. Het fanfareorkest speelde prachtige muziek, zoals Canterburry Choral, een Guus Meeuwis-medley, maar ook het door Geert Jan gecomponeerde stuk ‘From the sea’ stond op de lessenaar.

Het Fanfareorkest sloot zijn bijdrage af met het stuk ‘Auf der vogelwiese’, waarbij de gebroeders Anker werden ingezet als zangers.

Gruppo di Brasso

De uitsmijter was een heerlijke opmars naar Gruppo di Brasso, de bigband van de muziekvereniging. Sinds enkele jaren is het orkest al onderdeel van de vereniging, want het was een grote wens om een eigen big band te hebben. De voetjes gingen bij enkele toeschouwers letterlijk van de vloer. Kortom: Akkrum was toe aan een muziekavond en Harmonie Akkrum heeft dit voortreffelijk weten neer te zetten. Het was echt een concert voor en van het dorp!

Tekst: Leo Boermans
Foto’s: Mirjam Blaakmeer en Marit Anker

Meer foto’s zijn hier te vinden:

Verenigingsconcert

Op 6 november 2021 kunnen we eindelijk weer voor publiek spelen. Alle onderdelen van onze vereniging nemen een deel van het programma voor hun rekening: Het Opstaporkest, het Mixorkest, het Fanfareorkest en bigband Gruppo di Brasso. Het concert begint om 19:30 in de Utingeradeelhal in Akkrum. Toegangskaarten kosten € 5,- en zijn verkrijgbaar bij Bakker Boonstra.

Nieuw seizoen vol activiteiten

Om het nieuwe seizoen af te trappen is er na jaren afwezigheid weer een nieuwe uitgave van de “HarmoNieuws” gepubliceerd. In deze uitgave stellen alle orkesten van de vereniging zich voor en ook is onderstaande kalender met de activiteiten van het komende seizoen er in opgenomen. Schrijf ze in je agenda!

Kalender 2021/2022

6 nov 2021Verenigingsconcert
7 nov 2021Verenigingsconcert
11 nov 2021Sint Maarten optocht
13 nov 2021Sinterklaasintocht
24 dec 2021Kerstnachtdienst
31 dec 2021Oliebollenactie
jan 2022Volwassenproject
19 mrt 2022Groot Concert
10 apr 2022Palmpasenoptocht
15 apr 2022Akkrumer Passion
4 mei 2022Dodenherdenking
28 mei 2022Watermuziekspektakel

Optocht en concert in Corona-tijd

Op zaterdag 26 september was er sinds lange tijd weer een evenement in Akkrum. Stichting Akkrum-Nes Centraal organiseerde samen met muziekvereniging “Harmonie” Akkrum een optocht, een mini-wedstrijd Mastklimmen en een optreden van het fanfare orkest. Dit was speciaal voor het tv-programma ‘Het Dorp’ van Omroep MAX georganiseerd. De serie wordt gepresenteerd door Huub Stapel. In de zaterdag opgenomen aflevering staan Akkrum en Nes centraal, alsmede Hans en Wim Anker. De regisseur had de handen vol aan de broers. “Kinderen, honden en Ankers zijn niet te regisseren”, zo verwoordde zij het. Als evenementen staan dus het Mastklimmen en Muziekvereniging “Harmonie” in de schijnwerpers.  
Het werd een prachtige dag met daarin vanzelfsprekend de Corona-regels als extra uitdaging. “Complimenten voor de deelnemers, publiek en alle vrijwilligers voor het begrip en opvolgen van de maatregelen”, aldus organisator Sietze Eelsingh van Stichting Akkrum-Nes Centraal. ’Wij zijn er trots op een evenement te hebben kunnen organiseren in deze lastige tijd, dankzij constructief overleg met de gemeente.’
De aflevering over Akkrum en Nes wordt waarschijnlijk in januari uitgezonden. Nader bericht volgt.

Bekijk hier de foto’s:

Foto’s: Sietze Eelsingh en Robert Blaakmeer

Mooi concert Spelenderwijs, Opstap en Mix

Afgelopen maandag was er weer volop belangstelling voor het concert van de jeugd van Muziekvereniging “Harmonie” Akkrum. De eerste lichting van het Spelenderwijs project presenteerde wat ze de afgelopen weken geleerd hebben. Hierbij speelden ze zelf een paar stukken, maar er werd ook samen met het Opstaporkest en zelfs met het Mix-Orkest muziek gemaakt. Van de 10 muzikantjes in het Spelenderwijs project gaan er deze keer 5 door met de muzieklessen. Dit is weer een mooie score en we hopen dat ze allemaal zullen doorstromen naar het Opstaporkest, het Mixorkest en uiteindelijk natuurlijk naar de Fanfare!

Bekijk hier de fotos:

Oliebollenactie “Harmonie” Akkrum

Ook dit jaar organiseert Muziekvereniging Harmonie Akkrum/Nes weer haar traditionele oliebollenactie. Op 31 december gaan de leden van de vereniging tussen 10.00 en 12.00 uur langs de deuren in Akkrum en Nes om oliebollen te verkopen. In het centrum nabij de Kleef staat een kraampje waar ook oliebollen worden verkocht. Zoals elk jaar worden de oliebollen gebakken door onze eigen Akkrumer Echte Bakker Marten Boonstra. De opbrengst van de oliebollenverkoop komt geheel ten goede aan het jeugdproject, waardoor alle kinderen in Akkrum en Nes in aanraking komen met het maken van muziek.

Muziekproject voor volwassenen

Heb jij altijd al eens willen proberen om een muziekinstrument te bespelen? Wacht niet langer. Harmonie Akkrum biedt in 2020 weer een muziekproject voor volwassenen aan. In 6 groepslessen leer je de beginselen van het bespelen van een muziekinstrument. De lessen zijn gepland op 11, 18 en 25 januari en 1, 8 en 29 februari van 9:30 tot 11:00. Op 7 maart wordt het project afgesloten met een concert waaraan het Fanfare-orkest haar medewerking verleent. De totale kosten voor deelname aan het project zijn €35,-
Geef je op met onderstaand formulier voor meer informatie.

1e prijs voor Muziekvereniging “Harmonie” Akkrum

Het Fanfare orkest van Muziekvereniging “Harmonie” Akkrum heeft afgelopen zondag een 1e prijs behaald bij het Bondsconcours in Enschede. Dankzij een uitstekende voorbereiding door o.a. een studieweekend in Slenaken en een try-out concert in Akkrum betrad het orkest vol vertrouwen het podium. Met een goed gebalanceerde uitvoering van het inspeelwerk “Ammerland” van Jacob de Haan werd de toon gezet. Het 1e grote werk wat de Fanfare uitvoerde was “Memoires de Moresnet” van Akkrumer Thom Zigterman. De jury had veel waardering voor het samenspel en de mooie klank, al waren er ook wat aandachtspunten te noemen, zoals zuiverheid in zachte passages en het neerzetten van melodische lijnen. Het laatste stuk wat uitgevoerd werd was “Dogon” van Kevin Houben. Ook in dit stuk liet het orkest horen dat zij haar plek in de 4e divisie meer dan waard is. De uitslag en de scores van de jury bevestigen dit beeld: met een gemiddelde score van 83,92 punten heeft de Fanfare een 1e prijs behaald en is promotie naar de 3e divisie, bij een score van 85 punten of meer, dichtbij.

1e prijs voor Muziekvereniging “Harmonie” Akkrum

(rectificatie) Gratis try-out concert

Het Fanfare-orkest van Muziekvereniging “Harmonie” Akkrum gaat op zondag 24 november naar het bondsconcours in Enschede om daar beoordeeld te worden op de uitvoering van 3 muziekstukken. Eén van de stukken is “Les Memoires de Moresnet”, gecomponeerd door Akkrumer Thom Zigterman.

Speciaal voor het Akkrumer publiek geeft het Fanfare-orkest een gratis Try-out concert op woensdag 20 november om 19:30 in De Lantearne (Dringelstrjitte 13) in Akkrum.