Instrument onderhoud - (archief)

Verzekering instrumenten

Het instrumentarium van de vereniging is collectief verzekerd. Wanneer iemand een eigen instrument gebruikt, kan deze in de verzekering van muziekvereniging  “Harmonie” worden ondergebracht. Dit kun je regelen via de ledenadministratie. Hiervoor is merk, serienummer en bouwjaar van het instrument nodig. Als je wisselt van instrument, dien je de nieuwe gegevens door te geven aan de ledenadministratie.

 

Wees zuinig op je instrument

Het bestuur vraagt je goed te zorgen voor je instrument, des te langer kan jij of iemand  anders er op spelen. Instrumenten zijn vreselijk duur en kunnen we daarom niet zomaar even aanschaffen en vervangen. Wees dan ook voorzichtig met koffer en instrument. Wanneer je van de vereniging een instrument in bruikleen krijgt, is dit inclusief een eerste pakketje onderhoudsmateriaal. Verder is onderhouds- en verbruiksmateriaal voor eigen rekening. Voor vragen hieromtrent kun je terecht bij Meindert of Wiep.

 

Leg nooit je instrument zomaar neer, maar leg het altijd in de koffer, ook in een pauze. Trombones zet je op de hiervoor bestemde standaard. Ruim na het spelen éérst je instrument op, dan je lessenaar en de rest. Bij start repetitie dus andersom: éérst de lessenaar, dan je instrument in elkaar zetten.

De koffer is speciaal voor het instrument gemaakt en niet voor aanverwante artikelen, zoals muziek, lessenaar, potloden, harpjes e.d. Deze zaken komen in een aparte tas, of een apart vakje van je koffer.

 

Blaas met “schone” mond, drink wat water of poets je tanden voordat je gaat blazen.

Hoe de instrumenten te onderhouden en schoon te maken, wordt hieronder beschreven. Lees dit eerst goed door, voordat je aan de slag gaat. Bij vragen of je wilt wat hulp, neem dan voor de koperblaasinstrumenten contact op met Meindert Geertsma tel. 0566-651962 en voor de saxofoons met Wiep Krist tel. 0566-652675. Bij hen kun je ook terecht als je instrument gerepareerd moet worden.

 

Schoonhouden van je mondstuk

Het schoonhouden van je mondstuk is enorm belangrijk.

Je kunt je voorstellen dat een mondstuk dat niet schoongemaakt wordt zich langzamerhand vult met allerlei troep. Misschien studeer je wel net na het eten of was je erg verkouden toen je de laatste keer speelde of had je een koortsblaar…..

Het mondstuk is een bron van bacteriën. Een ding dus dat je regelmatig schoon moet maken en al helemaal niet door een ander moet laten gebruiken.

Het mondstuk kun je schoonmaken door het een poosje in een kopje warm water met afwasmiddel te leggen. Daarna schoonmaken met een mondstukborsteltje.

 

Schoonmaken van de rest van je instrument

Laat het instrument altijd even luchten na de repetitie en laat het water er goed uit lopen! Een paar keer per jaar moet het instrument schoongemaakt worden. Het vuil in het instrument, daar gebracht door het ingeblazen speeksel (zie ook gedeelte over het mondstuk), veroorzaakt een aanslag in het instrument. Deze soms smerige aanslag vreet het koper aan.

Je kunt je ook voorstellen dat als de buis tot een derde gevuld is met troep de toon ook niet beter wordt. Regelmatige reiniging van je instrument zorgt er voor dat het jaren langer mee gaat. Gebruik nooit te heet water of schoonmaakmiddelen. Bij gelakte instrumenten valt de lak er dan af. Maak het instrument goed droog met een flanellen doek voordat je het instrument weer in elkaar zet.

Heb je een trigger op je instrument maak deze dan los voor dat je het instrument schoonmaakt. Op de buis van je trigger doe je na het schoonmaken olie zodat hij soepel glijdt.

Gelakte instrumenten mogen niet worden gepoetst, alleen worden afgeveegd.

Verzilverde instrumenten worden het mooist na het poetsen met Silver Solution. Dit brengt een nieuw laagje zilver aan op het instrument, in tegenstelling tot de meeste poetsdoeken die er een laagje afvegen.

 

Heb je je instrument nog nooit schoongemaakt, volg dan goed de volgende aanwijzingen:

  1. Pak een bak met niet te heet water.
  2. Gebruik geen soda of andere schoonmaakmiddelen.
  3. Haal voorzichtig alle buizen uit je instrument. Zitten ze vast ga het dan niet forceren, maar vraag iemand van de vereniging.
  4. Haal de ventielen er uit en kijk of er een nummer op staat. Ventiel 1 zit het dichtst bij het mondstuk. Als er geen nummer op staat, zorg er dan voor dat je ze niet verwisselt.
  5. Schroef ook de ventieldeksels aan de onderkant van het instrument los.
  6. Leg voorzichtig het instrument in het water en ga met een schoonmaakveer door alle buizen heen en weer.
  7. Wanneer er geen vuil meer uit het instrument komt, droog je het instrument goed af en leg je het op een veilige plek.
  8. Doe hetzelfde met de buizen en ventielen.
  9. Vet alle buizen in met daarvoor bestemd vet of zuurvrije vaseline, ook de stembuis. Doe er niet te veel op, wat je er teveel aansmeert verdwijnt gedeeltelijk weer in het instrument en koekt aan.
  10. Doe alle buizen weer in het instrument en ook de ventieldeksels. De ventielen mag je alleen maar behandelen met ventielolie. Let er op dat de ventielgeleider precies in het gleufje zit van het ventielhuis. De ventielen moet je vaker behandelen, zodat ze niet blijven ‘hangen’.

Onderhoud trombone

Het onderhoud van de trombone is geen moeilijk werk, maar vraagt wel zorgvuldigheid.

  1. Haal de trombone voorzichtig uit elkaar en leg alle delen op een badlaken om krassen te voorkomen.
  2. Spoel alle delen goed door en gebruik een daarvoor bestemde schoonmaakveer zonder scherpe uiteinden. Haal de veer een aantal keren door alle buizen en vergeet ook de bochten niet.
  3. Als er zich in de loop van de tijd toch vetresten hebben opgehoopt onderin de buitenbuis kun je er een beetje afwasmiddel in laten lopen. Daarna weer goed uitspoelen en schoonmaken. Het afwasmiddel heeft dan het overtollige vet opgelost.
  4. Bij het in elkaar zetten van de schuif eerst slide-o-mix, of een ander speciaal middel voor de schuif, gebruiken en daarna wat water spuiten.
  5. Let op, sommige middelen werken met 3 componenten. Dan eerst dunne olie (het kleine flesje) met de buitenbuis verdelen over de binnenbuis. Daarna het dikkere gedeelte er op en uiteindelijk wat water (het 3e component) op de binnenschuif sprayen.
  6. Aan het kwartventiel hoef je geen onderhoud te plegen, af en toe wat olie aan de buitenkant van de scharnierpunten. Het is niet nodig om olie in de buis te laten lopen. Als je dit toch doet, dan is er kans dat zich meer rommel aan het ventiel hecht.

Onderhoud saxofoon

Blaas met ‘schone’ mond, drink wat water of poets je tanden voordat je gaat blazen. Zoetigheid gaat in het riet zitten en de polsters gaan plakken.  

Denk er tijdens het spelen om, dat er geen contact ontstaat tussen het instrument en bijv. knopen en/of ritsen van je kleding. Dit kan krassen veroorzaken in de lak of de verzilvering van het instrument.

Hoe de saxofoon schoon te maken en te onderhouden:

  1. Het mondstuk na het spelen droog maken met een zakdoekje met een loodje er aan. Verder regelmatig onder de kraan afspoelen. Niet te heet, daar wordt het mondstuk wit uitgeslagen van. Het mondstuk niet op de hals laten zitten, dit is slecht voor de kurk.
  2. Zorg altijd dat de kurk van de hals licht ingevet is, zodat het mondstuk gemakkelijk op de hals schuift.
  3. De octaafklep moet je altijd dicht houden als je de hals er op of af zet. Deze raakt erg snel beschadigd waardoor de klep niet meer open of dicht wil.
  4. Het riet per keer op het mondstuk zetten. Na het spelen afdrogen en in een reedcase bewaren.
  5. Droog maken van de saxofoon doe je elke keer na het spelen, bij voorkeur met de speciale zeemwisser. Tegen roestvorming is het handig de koffer thuis een tijdje open te laten staan, zodat de saxofoon kan drogen. Sluit na enige tijd de koffer om beschadiging en verkleuring van de sax te voorkomen.
  6. De octaafdop hoort op de sax in de koffer. Dit voorkomt dat hij heen en weer schuift, waardoor er
  7. beschadigingen kunnen ontstaan. Als je de sax even op bijv. een tafel moet leggen, leg hem dan op de zij waar de beschermbeugels zitten.
  8. Poetsen van de saxofoon is niet alleen voor de mooiigheid, maar voorkomt ook dat zweet/zuur dat op de handen zit de lak aantast. Je doet dit met een speciale doek of zachte stofdoek.
  9. Mocht de sax tijdens een optreden nat worden, zorg er dan zo snel mogelijk voor dat alle polsters weer droog worden! Beter is er voor te zorgen dat de sax niet nat wordt!

Muziek

Wees zuinig op de uitgedeelde muziek! Muziek is erg duur en de muziekstukken kosten de vereniging heel veel geld. Ook iedere kopie moet betaald worden, dus wees hier alsjeblieft zuinig op!!  Wanneer je muziek “kwijt” bent, worden de kosten hiervan in rekening gebracht.